
Google’ın bilinen 200’e yakın kriteri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi ne Site Açılış Hızı’dır. Son güncellemeler ile birlikte web sitemizin maksimum 5 saniye içerisinde açılması gerekmektedir. 5 saniye içerisinde açılmayan bir sitenin açılmasını maalesef beklemiyoruz, siteyi kapatıyoruz. Maalesef artık hiç toleransımız yok, çünkü internet çağı artık hız çağı.
4 yada 5 yıl öncesine kadar Flash tabanlı web siteler ve uygulamalar çok popülerdi. Gerçekten görsel olarak çok başarılı ve etkileyici çalışmalar ortaya çıkabiliyordu. Ancak bu tarz siteler dosya boyutlarına göre en az 1 dakikada açılıyordu. 2004 yılında üniversitede öğrenciydim. O yıllarda MSN Messenger diye çok popüler bir uygulama vardı. Ailemiz ve arkadaşlarımızla iletişim kullanmamızı sağlayan başarılı bir uygulamaydı. O programı açmaya çalıştığımızda hatırlıyorum en az 5 dakika bekliyorduk. Şimdi bu 2 örneği günümüze yansıtırsak şuanda bu tarz web sitesi ve ya uygulama ile karşılaştığımızda yapacağımız ilk şey kapatıp alternatiflere yönelmek olacaktır. Bu nedenle web site açılış hızı hem kullanıcı deneyimi açısından, hem de SEO açısından çok önemli.
Web Site Hız Optimizasyonunda Dikkat Edilecekler
Web sitemiz için hız optimizasyonu yaparken bir çok faktörü değerlendirmemiz gerekir. Web sitemizde kullandığımız görsel boyutlarından CSS ve JS dosyalarının boyutlarına kadar bir çok etkileyen kriter bulunmaktadır.
Hız optimizasyonunda dikkat edilecekler:
- Web sitemizin header dediğimiz üst alanında mümkün olduğunca Script ve JS kodları kullanmayın. Script ve JS kodlarını footer dediğimiz sitenin alt alanına taşıyın. Ancak bazı kodların alt alana taşındığında çalışmayabileceğini unutmayın.
- Google Analytics, Yandex Metrica gibi sistemleri kullanıyorsanız ilgili takip kodlarını mutlaka footer alanına yerleştirin.
- Inline CSS dediğimiz saya için CSS kodlarından uzak durun. Ana CSS dosyasına bir Class tanımlayın ve onu kullanın. Gereksiz kodlar yazarak CSS dosyasını şişirmeyin.
- Sayfalara eklediğiniz görsellerin boyutlarına çok dikkat edin. 600×400 piksel görsel alanı için 6000×4000 piksel görsel ekleyip width height değerleri ile görseli küçülterek kullanmayın. Görseli kaydederken de Photoshop benzeri bir program kullanıyorsanız aynı çözünürlükte ancak daha küçük boyutta oluşabilmesi için Web İçin Kaydet seçeneğin kullanın.
- Görsellerinizi, CSS ve JS dosyalarınızı optimize edin. Google Page Speed kullanarak gerekli optimizasyonları sağlayabilirsiniz.
- Sayfa açılış hızını olumsuz etkileyeceğinden Flash tabanlı uygulamalar kullanmayın.
- Tasarımınızı responsive yani mobil uyumlu olacak şekilde tasarlayın.
- Web sitenizde Cache dediğimiz Önbellekleme sistemini mutlaka kullanın.
İnternet alışkanlıklarımız her gün değişiyor. Web sitenizi yukarıdaki kriterler ile optimize ederek hızlı açılan bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Yavaş açılan bir site ziyaretçi kaybedecektir. Rakipleriniz ile rekabet edebilmeniz için başarılı ve etkileyici bir web sitesinin yanında mobil uyumlu ve hızlı açılan bir web sitesine sahip olmanız gerekir.
- CDN Nedir ve Nasıl Kullanılır? SEO Çalışmalarına Katkıları Nelerdir? - 12 Nisan 2018
- Google AMP Nedir ve Nasıl Kullanılır? SEO Çalışmalarına Katkısı Nedir? - 3 Nisan 2018
- Web Site Hız Optimizasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır? - 28 Mart 2018
- HTTPS İle Site Güvenliği ve SEO İle Olan İlişkisi - 19 Mart 2018
- AdWords Kalite Puanı Nedir? Kalite Puanını Etkileyen Faktörler Nelerdir? - 17 Mart 2018
- Yeniden Pazarlama (Remarketing) Nedir? - 26 Şubat 2018
- Facebook Hareketli Kelimeler Nedir ve Ne İşe Yarar? - 19 Şubat 2018
- Google Maccabees Algoritma Güncellemesi Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler - 12 Şubat 2018
- SEO’nun Yatırım Getirisi ROI Nedir ve Nasıl Hesaplanır? - 19 Haziran 2017