
Sosyal Medya geleneksel mecralardan farklı olarak devamlılığını sürdüren bir platformdur. Gazete, TV ve diğer basılı mecralardan en büyük farkı eş zamanlı bilgi paylaşımıdır. Çift yönlü iletişimin getirdiği etkileşim düzeyi geleneksel medyanın çok ilerisinde durmaktadır.
İnternet 1982’de ortaya çıkmıştır. Yıllar öncesinden günümüze kadar Facebook, Twitter, Instagram gibi bir çok sosyal medya platformu meydana gelmiştir. İnsanlar sosyal medya platformları üzerinden arkadaşlıklar kurarak sosyalleşiyor ve farklı içerikler paylaşarak düşüncelerini ifade edebiliyorlar. Dolayısıyla günümüzde kendini sürekli güncelleyen sosyal medya platformları kullanıcılarını daha çok çekmekte ve onları platformlarında tutmaktadır.
İnternet kullanımı ile insanlar oyun oynayarak, video izleyerek, yemek tarifi sorarak ve daha bir çok farklı konularda ilgili ve alakalı olarak zaman geçirmektedirler. Bu süre içerisinde sosyal medya ve internet kullanımı git gide artmaktadır.
Tab internet ve sosyal medya kullanımı hem dünyada hemde Türkiye’de oldukça artmış durumdadır. Dolayısıyla bu durum insanlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaya başlamıştır. Bunlardan bir kaç tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum.
- Mahremiyet kavramı ortadan kalktı.
- Kişisel bilgilerin paylaşılması ortaya farklı sorunların çıkmasına neden oldu.
- Özel hayatın röntgenlenmesi ve kimliksiz kişilerin ortaya çıkması sorun haline geldi.
- İnternet ve sosyal medya bağımlılığı diye adlandırılan hastalıklar ortaya çıktı.
- Her gün saatlerce Facebook, Instagram gibi mecralarda insanları takip etme, paylaşımda bulunma ve paylaşım yapanları izleme hastalığı ortaya çıktı.
- Fare – klavye hastalığı ortaya çıktı.
- Son olarak bunlara ek olarak ekleyebileceğimiz bazı problemler: Blog ifşacılığı, Youtube narsisizmi, Myspace taklitçiliği, Google takibi, Siberhondrik, Photolurking, Wikipedializm, Crackberry, Cheesepodding gibi bağımlılık kavramları hayatımıza girdi.
İnternet ve sosyal medyanın hayatımızda büyük bir önemi var. Bunu dünyada ve Türkiye’de kullanım istatistiklerine baktığımızda ve çevremize baktığımızda kolaylıkla görebiliyoruz.
Örneğin:
- Arkadaşlarınızla bir kafeye gittiğiniz zaman 15 dakika sonra herkes telefon ile meşgul olmuş durumda ve muhabbet edilmiyor.
- Otobüste veya metrobüs içinde adım atacak ve tutunacak ne bir yer olmadığı halde elimizde telefon ile Instagram’da hmmm … ne paylaşmış? Bilmem … ne yapmış vs. gibi durumlarda olabiliyoruz.
- Spor salonunda stres atmaya, günlük yaşantıdan uzaklaşmaya veya bir hedef uğruna ki nedir bu? Ya kilo almak yada kilo vermek için yada zevkine sağlık için gideriz. Arkadaş iki büklüm canın çıkmış koşu bandında koşarken yani koşmaya çalışırken 🙂 Hale telefon elinde Instagram’da kim ne yemiş, ne paylaşmış sörf ediyorsun.
- Ev içerisinde bir aile yaşantısını göz önüne getirelim. Bir baba oğluna Whataspp’tan hadi oğlum gel yemek hazır diyebiliyor.
Bir çok örnekleri hayatımızda mevcut. Arkadaşlar sosyal medya adından da anlaşıldığı gibi sosyal fakat zamanla doğru kullanılmadığı taktirde asosyal hale getirmektedir bizleri.
Sosyal medya platformlarını amacına uygun kullandığımızda bize ve çevremize çok faydalı işler yapabiliriz. Burada sadece kendimize oto kontrol yapıp kendimize bu konuda sosyal medyayı amacına uygun şekilde nasıl kullanabilirim sorusunu sormalısınız. Bu konu ile ilgili sosyal medya amacına uygun kullanıldığında olumlu yönleri nelerdir ile ilgili blog yazımı haftaya sizler ile paylaşacağım. Esen kalın…
- Sosyal Medya ve İnternet Kullanımının Olumlu Etkileri - 12 Nisan 2018
- Sosyal Medya ve İnternet Kullanımının Olumsuz Etkileri - 3 Nisan 2018
- Sosyal Medya Planlaması Nasıl Yapılır? Örnek Sosyal Medya Planı - 19 Mart 2018
- Google Groups Nedir? Nasıl Oluşturulur ve Avantajları Nelerdir? - 17 Mart 2018
- Google Plus Koleksiyonlar’ı İle Aramalarda Üste Çıkın ve İndex Alın - 17 Mart 2018
- Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir ve Ne İş Yapar? - 26 Şubat 2018
- 2018 Sosyal Medya Ölçüleri ve Paylaşım Boyutları – Infografik Tablosu - 19 Şubat 2018
- Instagram’da Alışveriş ve Ürün Etiketleme Özelliği Başlıyor! - 14 Şubat 2018
- Instagram Takipçi Arttırma Yöntemleri! - 15 Haziran 2017
- 18 Adımda Instagram Takipçi Arttırma - 10 Haziran 2017