
ROI Return On Invest kelimelerin kısaltılmasından oluşan ve dilimizde karşılığı “Yatırım Getirisi” olan bir kavramdır. En çok müşteriyi çekebilecek şekilde pazarlama stratejisi üretip reklam yapmak isteriz. ROI pazarlamaya ayrılan bütçenin ne kadar verimli kullanıldığını ölçebilmemize yardımcı olur. Pazarlama stratejisine karar verirken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör ROI yani Yatırım Getirisi’dir. Kısacası harcadığımız paranın karşılığında ne kadar para kazandığımızı belirlememizi ROI sağlar.
SEO açısından da ROI çok önemlidir. SEO çalışmalarının ne kadar verimli yapıldığını analiz etmemizi sağlar. SEO stratejisi oluşturmamıza yardımcı olur. Peki yatırımımızın getirisini nasıl ölçeceğiz?
ROI hesaplamaları için 2 önemli terim bulunmaktadır:
- Tıklanma Oranı (CTR): Google’ın ilk sayfasında çıkan sitelerin tıklanma yüzdesi.
- Dönüşüm Oranı: Web sitesini ziyaret edenlerin, web sitesinden bir şeyler satın alanlara oranı.
Yatırım getirisinde bu iki terimin çok büyük bir rolü ve önemi bulunmaktadır.
Tıklanma Oranı (CTR), ilk sayfada yer alan web sitelerinin tıklanma yüzdelerini ifade etmektedir. Yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi 1. sırada çıkmak gerçekten çok önemlidir. Ziyaretçilerin %42’si yani neredeyse yarısı ilk sıradaki siteye tıklıyor. Grafikten de anlayacağımız gibi sıralamada aşağılara düştükçe web sitelerinin tıklanma oranları da azalmaktadır. Bir anahtar kelimede hangi sırada çıktığınız sitenize gelecek ziyaretçi sayısı açısından çok önemlidir.
Dönüşüm oranı ise sitenize gelen ziyaretçilerin satın alma oranını ifade etmektedir. Başka bir deyişle de dönüşüm sağlayan ziyaretçilerin tüm ziyaretçilere oranıdır.
Şimdi ROI’yi bir örnekle daha iyi anlamaya çalışalım. Bir şirket satışlarını arttırmak için pazarlama stratejisi geliştirmek istiyor ve SEO’nun satışları arttırıp arttırmayacağından emin olamıyor. Yapılan anahtar kelime analizlerinden sonra bir anahtar kelimenin aylık 45.000 araması olduğu tespit ediliyor. Şirketin web sitesi ilk sayfanın son sırasında bile olsa ortalama tıklama oranı %2.99 olduğu yukarıdaki grafikte gözüküyor. Toplam ziyaretçilerin sadece %4’ünün 50 TL’lik ürünü satın aldığını farz edelim. Son olarak da bu şirketin aylık 1.000 TL SEO yatırımı yaptığını farz edelim.
Şimdi bu yatırımın getirisini hesaplayalım:
Gördüğünüz gibi oranımız 1,691 çıktı. 1.000 TL yatırım yaptığımız için yatırım getirisi 1.000 x 1,691 = 1691 TL oluyor. 1.000 TL maliyetimiz vardı 691 TL ise satıştan elde ettiğimiz gelir oluyor. Bu hesaplamayı ilk sayfanın son sırası için yaptığımızı hatırlatmak isterim. Daha üst sıralarda daha fazla gelir elde edebileceğimiz aşikardır. Ancak bu örneğin ilgili anahtar kelimede ilk sayfada olan web siteleri için geçerli olduğunu unutmayalım.
Sonuç olarak SEO çok fazla emek isteyen uzun vadeli bir çalışmadır. Yatırım getirisi de ilk zamanlarda kendini belli etmeyebilir. Ancak ilerleyen zamanlarda yatırdığımız miktardan çok daha fazlasını kazanacağımız aşikardır. Arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak her zaman daha fazla ziyaretçi ve daha fazla kazanç demektir.
- CDN Nedir ve Nasıl Kullanılır? SEO Çalışmalarına Katkıları Nelerdir? - 12 Nisan 2018
- Google AMP Nedir ve Nasıl Kullanılır? SEO Çalışmalarına Katkısı Nedir? - 3 Nisan 2018
- Web Site Hız Optimizasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır? - 28 Mart 2018
- HTTPS İle Site Güvenliği ve SEO İle Olan İlişkisi - 19 Mart 2018
- AdWords Kalite Puanı Nedir? Kalite Puanını Etkileyen Faktörler Nelerdir? - 17 Mart 2018
- Yeniden Pazarlama (Remarketing) Nedir? - 26 Şubat 2018
- Facebook Hareketli Kelimeler Nedir ve Ne İşe Yarar? - 19 Şubat 2018
- Google Maccabees Algoritma Güncellemesi Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler - 12 Şubat 2018
- SEO’nun Yatırım Getirisi ROI Nedir ve Nasıl Hesaplanır? - 19 Haziran 2017