
İnternet Kullanım İstatistikleri Bize Ne Anlatıyor?
İnternet artık hepimizin evinde, iş yerinde hatta cebinde. İnternet ağının genişlemesi, akıllı telefonların dört yanımızı sarması internet kullanımını artırdı. İnternet ortaya çıkmadan önce ne yaptığımızı unuttuk hatta.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması bizlere internete ne kadar bağımlı olduğumuzu gösteriyor. Örneğin; araştırmaya göre Türkiye’de bilgisayar ve internet kullanım oranları 2015 yılında yüzde 50 düzeyini aştı. Bu oranlar yaşa göre:
16-74 yaş ;
- Bilgisayar kullanımı : %54,8
- İnternet kullanımı : %55,9
- Erkeklerde : %65,8
- Kadınlarda : %46,1
Bilgisayar ve internet kullanım oranlarının en yüksek olduğu yaş grubu %70 ile 16-24 yaş arası. Bu da bize genç neslin internet kullanmaya ne kadar düşkün olduğunu gösteriyor. Çevremize dikkatli baktığımızda kamusal alanlarda kişilerin sürekli telefonları ile Facebook, Twitter dediğimiz sosyal medya sitelerine girdiklerini; haber almak ve iletişim kurmak için internet kullandıklarını görebiliyoruz.
Türkiye’de bilgisayar ve internet kullanım oranları 2015 yılında yüzde 50 düzeyini aştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2015 verilerine göre, 16-74 yaş grubundaki bireylerde bilgisayar kullanımı yüzde 49.9 düzeyinden yüzde 53.5’e çıktı. Aynı yaş grubunda internet kullanımı da yüzde 48.9’dan yüzde 53.8’e çıktı.
Bu oranlar, 2014 yılında erkeklerde yüzde 62.7 ve yüzde 63.5 düzeyindeyken, kadınlarda yüzde 44.3 ve yüzde 44.1 düzeyinde kalmıştı.
İnterneti En Çok Sosyal Medya İçin Kullandık
İnternet kullanım amaçları dikkate alındığında, bireylerin yüzde 78.8’inin sosyal paylaşım sitelerine katıldığını görüyoruz. 74.2 ile online haber, gazete ya da dergi okuma, yüzde 67.2 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama, yüzde 58.7 ile oyun, müzik, film, görüntü indirme veya oynatma, yüzde 53.9 ile e-posta gönderme diğer oranlar olarak karşımıza çıkıyor.
Kişiler interneti ayrıca kamu kurum/kuruluşları ile iletişime geçmek için de kullandığını görüyoruz. İnternet devlet kurumları ile olan iletişimimizi sağlaması açısından da önemli oluyor böylece. Devlet kurumlarının, hastanelerin vb. kuruluşların internet sitelerinin olması iletişimi hızlandırıyor.



İnternet En Çok Evlerde Kullanıldı
16-74 yaş grubu bireylerin;
- %87.1’i evlerde,
- %45.2’si işyerlerinde,
- %37.7’si akraba, arkadaş evlerinde,
- %16.6’ü internet kafelerde
- %29.2’ü ise kablosuz bağlantının yapılabildiği yerlerde (havalimanı, alışveriş merkezleri) interneti kullandı.
Bu oranlardan da anlayacağımız üzere Türkiye’de geniş bir kitlenin evinde internet bulunuyor. Çağımızın gereği olarak da iş yerlerinde hemen hemen her sektör interneti kullanıyor. Ayrıca AVM’ler ve Wi-Fi kullanılan her yerde insanlar internetten yararlanıyor.
İnternet Üzerinden Alışverişte Hızlı Yükseliş
Kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı: %33.1 ile ciddi bir rakama ulaşmış durumda. Artık interneti sadece sosyal medya hesaplarımızda video ve fotoğraf paylaşmak ya da arkadaşlarımızla konuşmak için kullanmıyoruz, alışveriş de yapıyoruz. 360 derece fotoğraf çekimleri satın almak istediğimiz ürünleri yakından inceleme şansı veriyor bize. Kalacağımız otellerin sitelerindeki sanal tur imkanı, e-ticaret sitelerinin videolu ürün sunumları ve yüksek güvenlik önlemleri ile alışveriş yapmayı sağlamaları interneti alışveriş yaparken kullanmamızı artırıyor.
İnternet Üzerinden En Çok Giyim ve Spor Malzemesi Satın Alındı
İnternetten yapılan alışverişlerde bireylerin;
- %57.4’u giyim ve spor malzemesi,
- %25.5’si mobilya, oyuncak, beyaz eşya gibi ev eşyası,
- %27’i seyahat bileti, araç kiralama,
- %24.4’u cep telefonu, kamera, radyo, TV, DVD oynatıcı gibi elektronik araçlar,
- %18.4’u kitap, dergi, gazete ve e-kitap aldı.
Giyim alışverişinin bu denli fazla olmasının nedeni elbette ihtiyacın fazlalığından kaynaklanabilir. Yine de internetten alışverişin önemi yadsınmamalıdır.
Türkiye’de %43 Oranında Kullanıcı Mobil Alışveriş Yapıyor
Akıllı telefonlarından uygulama kullanımı;
- Sosyal medya : %51
- Lokasyon bazlı servisler : %26
Arama sorgusu ;
- Yerel bilgiler : %95
- Ürün : %92
Yukarıdaki istatistiklere göre akıllı telefonlarına sosyal medya uygulamaları indiren ve bunları düzenli kullanan kişi sayısı oldukça fazla. Aynı zamanda telefonlarından alışveriş yapanların oranı da %92 ile ciddi bir rakam. Potansiyel müşterilerin akıllı telefonlar kullandığını bilen markalar da e-ticaret uygulamaları ile online alışveriş dünyasına yatırım yapıyorlar.
Verilerden hareketle internetin evlerde ve telefonlarda kullanımının her geçen yıl arttığını ve kişilerin satın almadan sorgulamaya kadar her türlü işlerini artık online olarak hallettiklerini görüyoruz. Eğer markanız varsa bu verilerin ışığında sizin için en yararlı olacak ve kar getirecek online kanalları kullanarak kazançlarınızı artırabilirsiniz. Geleneksel reklam modellerinden farklı olarak online reklamlarla daha hızlı dönüşler alırsınız.