
Dünyanın en büyük arama motoru olan Google 2017 yılının Ocak ayı itibariyle HTTPS kullanmayan siteleri “Güvenli Değil” olarak göstermeye başladı. Önceden HTTPS yapısını sadece E-ticaret siteleri kullanıyorken şuanda kişisel bloğu olan bir kişinin sitesinde bile HTTPS olması gerekiyor. Çünkü SSL sertifikası artık bir SEO kriteri. Google’ın 200’e yakın SEO kriterine 1 kriter daha eklenmiş oldu.
Kullanıcı deneyimi açısından ise “Güvenli Değil” olarak gözükmek çok büyük bir prestij ve güven kaybı. Kullanıcılar zaten internet sitelerine güvenemiyorken, bir de karşısına “Güvenli Değil” ibaresi çıktığında ne yapabileceğini az çok tahmin edebiliyoruz. Maalesef sitemizi terk edeceklerdir. Bunun sonucunda sitemizdeki hemen çıkma oranları artacak bu durumda SEO açısında sitemizi olumsuz etkiyecektir. Bu nedenle en kısa zamanda siteniz için SSL sertifikası almanızı tavsiye ediyorum.
Google HTTPS güncellemesine başladığından beri web sitelerinin %23’ünün HTTPS yapısına geçtiğini duyurmuştur. Google Chrome 62 sürümü itibariyle de HTTPS olmayan sitelerde “Güvenli Değil” ibaresi gösterilmeye başlanmıştır.
HTTPS Nedir?
“Hyper Text Aktarım Protokolü Güvenliği” anlamına gelen HTTPS bir web sitesinin kullanım açısından güvenli olduğunu ifade etmektedir. Siteyi ziyaret eden kullanıcıların cihazları ile web site arasındaki gizliliği korumak için çalışan bir güvenlik protokolüdür.
Google arama motoru da web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamanız için SSL sertifikası kullanmanızı önermektedir.
HTTPS’ye Geçiş Nasıl Yapılır ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Demo SSL sertifikalarını kullanmayın.
- Sertifikanızı yıllardır hizmet veren ve güvenilir Hosting firmalarından alın ve sertifika yetkilisi olup olmadıklarını kontrol edin.
- Tek bir alan adı için sertifika alıyor iseniz “www.siteadi.com” olarak almaya özen gösterin. Eğer subdomain kullanıyor iseniz, alt alan adlarınızı kapsayan Wildcard SSL paketlerinden almanız gerektiğini unutmayın.
- SSL geçiş sürecinde HTTP olarak sitenize girildiğinde, HTTPS’ye yönlendirmeyi sağlayan 301 yönlendirme yapmayı unutmayın.
- Google Search Console‘a HTTPS mülkünüzü ekleyin ve doğrulama adımını gerçekleştirin.
- HTTPS sayfalarınızın taranabilmesi için “noindex” meta etiketi kullanmamaya özen gösterin.
- Robots.txt dosyanız içerisinde site haritası yolunun HTTPS olduğundan emin olun, eğer HTTP ise, HTTPS olarak güncelleyin ve yeni bir site haritası oluşturup Google Search Console üzerinden site haritanızı güncelleyin.
- Tüm adımları tamamladıktan sonra sitenizi Google Gibi Getir yaparak hata olup olmadığını kontrol edin.
- HTTP Strict Transport Security, HSTS’yi destekleyen bir hosting ve sunucuya sahip olun.
- Süresi bitmiş bir SSL sertifikası alıp almadığınızı kontrol edin.
- Özel bir IP adresinin tarafınıza sağlandığını kontrol edin, SSL sertifikası sahibi olduğunuzda diğer sitelerden farklı bir IP’nin sitenize tanımlanmış olması gerekmektedir.
- SSL Sertifikasının site adınıza oluşturulduğunu kontrol edin.
- HTTPS’ye geçtikten sonra tüm içerik ve sayfalarınızdan yönlendirmiş olduğunuz iç linklerin HTTPS olmasına dikkat edin. Web sitenizde bulunan tüm sayfalardaki tüm site içi linklerin HTTPS olması gerekmektedir. Aksi halde sadece 1 link HTTP olarak kalsa bile sertifikanız çalışmayacaktır.
HTTP olan web sitenizi HTTPS’e geçirmek istediğinizde Google bu işlemi bir adres değişikliği ve site taşıma olarak göreceğinden dolayı, taşıma süreci tamamlanana kadar geçici bir süre trafik kaybı dolayısıyla da ziyaretçi sayınızda azalma yaşamanız çok normaldir. HTTPS’e geçiş %100 tamamlana kadar Google Search Console panelinde HTTPS mülkünüz için tarama hataları ve oluşturmayı önleyen faktörler olup olmadığını da kontrol edip varsa hatalarınızı düzeltmenizde fayda bulunmaktadır.
- CDN Nedir ve Nasıl Kullanılır? SEO Çalışmalarına Katkıları Nelerdir? - 12 Nisan 2018
- Google AMP Nedir ve Nasıl Kullanılır? SEO Çalışmalarına Katkısı Nedir? - 3 Nisan 2018
- Web Site Hız Optimizasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır? - 28 Mart 2018
- HTTPS İle Site Güvenliği ve SEO İle Olan İlişkisi - 19 Mart 2018
- AdWords Kalite Puanı Nedir? Kalite Puanını Etkileyen Faktörler Nelerdir? - 17 Mart 2018
- Yeniden Pazarlama (Remarketing) Nedir? - 26 Şubat 2018
- Facebook Hareketli Kelimeler Nedir ve Ne İşe Yarar? - 19 Şubat 2018
- Google Maccabees Algoritma Güncellemesi Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler - 12 Şubat 2018
- SEO’nun Yatırım Getirisi ROI Nedir ve Nasıl Hesaplanır? - 19 Haziran 2017