
Google’ın sıralama kriterleri aslında herkesten saklanıyor. SEO uzmanları ve analistler tarafından tahminlerden oluşan ve sayısı 200’ü geçen sıralama kriterleri bulunuyor. Sır gibi saklanan Google sıralama kriterleri farklı formüllerden ve kombinasyonlardan oluşuyor. Hepsi bir arada çalışarak sitenizi inceliyor, sitenize değer veriyor ve milyonlarca site arasındaki yerini belirliyor.
200’den fazla sıralama kriteri arasında Google için öncelikli olanları hepimiz merak ediyoruz elbette. Mart ayında gerçekleştirilen bir söyleşide Google Arama Kalitesi Stratejisti Andrey Lipattsev Google’ın arama sonuçlarında sıralama yaparken en önemli bulduğu 3 kriteri açıkladı. Bunlar:
- İçeriklerin özgünlüğü, güncelliği ve kalitesi
- Sitedeki linklerin kalitesi
- Sitenin ya da içeriğin RankBrain algoritmasına uyumluluğu
Aslında SEO uzmanları tarafından da tahmin edilen ve optimizasyon çalışmalarında titizlikle üzerinde durulan içerik özgünlüğü ve link kalitesinin Google’ın en önem verdiği kriterler olduğuna şaşırmadık. Ancak sitenin RankBrain yani soru – cevap mantığındaki algoritmaya uygun olması kriteri biraz tartışılabilir.
İçeriklerin güncelliği ve backlinklerin alındığı adresler web sitesi olanların ve SEO uzmanlarının dikkat etmesi gereken bir durum. Bu iki kriteri birlikte değerlendirebiliriz. Kaliteli link alabilmek için kaliteli içerik üretmeniz gerekiyor. Yani içerikleriniz iyiyse link alma ihtimaliniz yükseliyor. Demek ki Google da bu iki faktörü web sitelerinin üst sıralara çıkabilmesi için öncelikli olarak görüyor.
Güncel, özgün ve kaliteli içerik Google’ın sitenizi sevmesi için başlıca kriter olarak karşımıza çıkıyor. Kaliteli içerik organik ziyaretçi trafiğinizi artıracağı için sıralamada üstlere çıkmanız da normal oluyor. Aynı zamanda güncel olarak siteyi aktif tutmak ve orijinal olanı yazmak hem link kaynağı sağlıyor hem de alakalı link kaynaklarıyla sürekli iletişimde olmanıza olanak tanıyor. Böylece otoriter site haline gelerek Google’ın gözünde daha da değerleniyorsunuz.



RankBrain algoritması ise içeriğinizin karmaşık sorulara cevap verip vermediğini inceliyor. Google’da yaptığınız arama bir soru formatındaysa ve sadece insanların sorabileceği türden bir soruysa, Google bu soruya yanıt verebilecek Web sayfalarını tespit etmek için RankBrain algoritmasını kullanıyor. Örneğin; Facebook’un kurucusu kimdir? ya da Meryl Streep kaç Oscar aldı? Bu arama kalıpları arama motorlarına karmaşık bir soru sorduğu için en mantıklı ve doğru yanıtlar veren siteler üst sıralarda yer alıyor. Yani Google, web sitelere kullanıcı gibi düşün ve kullanıcının aradığı cevabı ver, diyor.
Buraya içerikteki gibi bir arama sonucu görseli koyalım. Örnek: Facebook’un kurucusu kimdir? aramasının sonuçları.
Aslında kullanıcı aramalarına odaklı içerik çalışmaları beraberinde özgün ve kaliteli metinleri de getiriyor. Dolayısıyla bu kriterlerin tamamı birbiriyle bağlantılı oluyor.
Siz de Google’ın en çok önem verdiği 3 sıralama kriterinin farkında olarak ve web sitelerinizde kullanarak SEO çalışmalarınızdan daha fazla verim alabilirsiniz. Ayrıca optimizasyon çalışmalarınızda zamandan ve bütçenizden verim sağlarsınız. Özgün içerik üretmeye, kaliteli link almaya ve kullanıcı sorgularına cevap verecek metinlere önem verirseniz rakiplerinizi geride bırakırsınız.
Diğer önemli sıralama faktörleri ise:
- Mobil uyumluluk
- Site yükleme hızı
- Kullanıcı deneyimi
- Sosyal Medya performansı
- HTTPS / SSL Sertifikası
- Lokal SEO performansı
Google gibi düşünüp hareket ettiğinizde her zaman kazanan siz olursunuz…