
Google son yıllarda mobil sitelere ve uygulamalara ne kadar önem verdiğini söylüyor. Hatta mobil uyumluluğu bir sıralama kriteri olarak da gösteriyor. Giderek artan akıllı telefon kullanımı grafiği de Google’ın mobil sıralama konusuna neden değer verdiğini ve bu konudaki yeniliklerinin nedenini açıklıyor.
Google’ın her zaman kullanıcı deneyimini önemsediğini düşünürsek yine nasıl daha iyi hizmet veririm mantığından hareket ettiğini görebiliriz. Bu sefer de mobil uyumluluk etiketi sayesinde mobil kullanıcıların işi kolaylaşacak.
2014 tarihinde Google’ın Webmaster bloğunda yayınlanan haberde, mobil dostu siteleri mobile-friendly (mobil uyumlu) olarak etiketleneceğini duymuş ancak 2015 yılından itibaren yavaş yavaş mobil etiketlerin verildiğini görmeye başladık. 2016’da hemen hemen tüm sitelerin bu şekilde etiketlendiğini de gördük.
Google Mobil Uyumlu Olmayan Sitelere E-mail Gönderiyor!
Google mobil uyumluluk hassasiyetini web sitelere mail göndererek göstermeye de başladı. Mobil uyumluluğu olmayan web sitelerin yönetici ve SEO uzmanlarına uyarı mesajı atarak durumu düzeltmelerini istedi. Türkiye’ye de henüz gelen bu Webmaster Tools uyarıları sayesinde web siteleri kullanıcıya yönelik çalışmaya başladı.
Mobile-friendly Test Tool
Bu yeniliğe ayak uydurmak için neler yapmanız gerektiğine gelecek olursak öncelikle sitenizin mobil uyumluluğunu Mobile-friendly Test Tool ile kontrol etmenizi öneriyoruz. Kolayca kullanacağınız bu araç ile:
- Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını görebilirsiniz.
- Google botlarının siteyi nasıl gördüğünü, botların erişemediği sayfaları ve nedenlerini görebilirsiniz.
- Mobil uyumlu olmayan bir siteniz varsa Google kaynaklarına yönlendirilerek neler yapabileceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Web sitenizin mobil cihazlarda nasıl bir görünüme sahip olduğunu da görebilirsiniz.



Ne Yapmalı?
Mobil uyumluluk testini geçemediyseniz yapmanız gereken yönlendirmeler aracın ana ekranında olacaktır. Özetlersek:
- Mobil cihazların desteklemediği içerik yönetim sistemlerinden kaçınmalısınız.
- Mobil cihazların desteklemediği uygulamalardan (Flash, Java gibi) sakınmalısınız.
- Kullanıcının siteyi açtığında uygun zoom in-zoom out ile karşılaşması için gereken meta etiketlerini kullanmalısınız.
- Tıklanacak linkleri zorluk çekilmemesi için uygun aralıklarla yerleştirmelisiniz.
- Pop up pencerelerini kullanmamalısınız.
- Genel tasarımınızda da mobil uyumluluğu tercih etmelisiniz.
Mobil uyumluluk etiketi sayesinde akıllı telefonlardan web sitelerine tıklama oranları oldukça artacak. Cep telefonu kullanımına paralel olarak yapılan bu yenilik, kullanıcı alışkanlıklarını da değiştirecek, artık uyumlu web siteleri mobilden takip edilecek.
Web sitenin geleceği için mobil uyumluluk etiketi sadece yeterli olmayacak elbette. Mobil kanallar sayesinde ziyaretçiyi sitenize çektikten sonra faydalı içerikler, ilgi çekici görseller ve uygulamalarla ziyaretçilerinizi web sitenizde tutmanız gerekir. Ziyaretçilerinize sağladığınız kullanım kolaylığı arama sonuçlarındaki sıralamanızı da olumlu yönde etkileyecektir.
Mobil Uyumluluk İçin Destek Verilen İçerik Yönetim Sistemleri
Google’ın hazır içerik yönetim sistemleri kullananlara mobil uyumluluk sağlamak için ipuçları verdiğini söylemiştik. Web siteniz:
- WordPress
- Joomla!
- Drupal
- Blogger
- vBulletin
- Tumblr
- DataLife Engine
- Magento
- Prestashop
- Bitrix
- Google Sites
içerik yönetim sistemlerinden biri ise rahatlıkla mobil uyumluluğu sağlayabilirsiniz.