
Google Plus Koleksiyon (Collections) Nedir?
Google Plus Koleksiyonlar, bireysel veya kurumsal kullanıcıların sahip olduğu Google+ sayfasının içerisinde yer alan bir özelliktir. Kullanıcılar bu özellik ile kendi ilgi alanlarına göre, sattığı ürün veya hizmetleri yada paylaşmak istediği içeriklerini kategorize ederek sergileyebilirler.
Aynı Facebook’ta kendinize özel oluşturduğunuz albümler ya da Pinterest’te oluşturulan panolar gibi bir özellik olarak düşünebilirsiniz. Google Plus Koleksiyonlar’ı kullanarak bulmak istediğiniz yayınları daha rahat şekilde görebilir, bu yayınların diğer kullanıcılar tarafından daha rahat bulunması ve görünür olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki koleksiyonları oluşturabilirsiniz.
- Teknoloji, sağlık, spor, yemek tarifleri ve benzeri gibi herkesin görebileceği ilgi alanlarınıza yönelik koleksiyonlar.
- Özelleştirme yaparak sadece belirli kullanıcıların görebileceği koleksiyonlar.
SEO Çalışmalarında Google+ Koleksiyon Nasıl Oluşturulur?
- Google+ sayfanızı açın ve sol taraftaki profil yazısına tıklayın.
- Profil kapak fotoğrafınızın hemen altında “Koleksiyon Oluşturun” kısmına dokunun.
- Oluşturmak istediğiniz koleksiyona 50 karakterlik bir ad girin.
- Koleksiyonunuza 80 karakterlik kısa bir açıklama yazısı ekleyin.
- Koleksiyonunuzu kimlerin görebileceğini ayarlamak için herkese açık, çevreleriniz, yalnızca siz veya özel kısmından daha spesifik olarak seçim yapabilir, görünürlülüğü özelleştirebilirsiniz.
- Sağ üst kısımdaki oluştur’a tıklayın.
- Koleksiyonunuz için size sunulan fotoğraflardan seçim yapabilir yada kendiniz özel tasarımlı fotoğraf ekleyebilirsiniz.
- Koleksiyonunuz için size sunulan renk seçeneklerinden bir tanesini seçebilirsiniz.
- Kaydet’e tıklayarak işlemi sonlandırmış ve koleksiyonu oluşturmuş olursunuz.
SEO Bazlı Koleksiyon Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Koleksiyon oluştururken sattığınız ürün, hizmet veya yayınlamak istediğiniz içeriğe yönelik bir koleksiyon adı girmeniz gerekmektedir.
- Örneğin, web sitenizin “Ürün Fotoğrafçılığı Kursu” sayfasını yani hizmetinize yönelik bir koleksiyon oluşturacaksınız. İlgili sayfanızın Title başlığını veya en önemli ilk (Keyword) anahtar kelimenizi koleksiyon adınızın olduğu kısma ekleyin. Açıklama kısmına ise yine ilgili sayfanızın (Description) yazısını 80 karakterin dolacağı şekilde ekleyin.
- Görselinizi eklerken, oluşturduğunuz ve yayınlamak istediğiniz sayfayı anlatan, amacınıza ve hedef kitlenize uygun kaliteli bir görsel kullanın.
Peki, koleksiyon adı ve açıklamasına neden ilgili sayfanın Title ile Description yazısını ekliyoruz? Bize ne gibi faydası oluyor ve sonuçları nelerdir.
Oluşturduğumuz koleksiyonun adına vermiş olduğumuz Title bizim web sitemizdeki sayfamızın başlığı. Dolayısıyla arama motorlarında ilgili anahtar kelimelerin içinde geçtiği bu başlık aratıldığında kullanıcıların karşısına çıksın ve botlar tarafından index alsın diye bu çalışmayı yaparız. Burada bilmemiz gereken şöyle bir durum var;
Arama hacmi çok yüksek bir anahtar kelime veya anahtar kelimenin içinde geçtiği bir başlık ile koleksiyon adı verildiğinde, paylaşımınız index alabilir fakat ilk sayfalarda çıkmayabilir. Örneğin, fotoğrafçılık kursu kampanyalar diye Google’da arama yapıldığında, oluşturduğum koleksiyon 2. sayfanın başında gözükmektedir.
Koleksiyonda Yayın Paylaşırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Yayın oluştururken görsel, video, bağlantı, anket ve konum özelliklerini kullanmak
- Paylaşımlarınızda içeriğinizin içinde +Mention eklemek
- Paylaştığınız içeriğin içinde en önemli anahtar kelimelerinizi geçirmek ve bazı kelimelerinize cümlenin içinde #hashtag vermek
- Yorum kısmına, hangi web sitenizin sayfasını paylaştıysanız o sayfanın içerisindeki içerikten bir kısmını ekleyebilir, kullanıcıya bilgi vererek devamını görmesi için ilgili sayfaya yönlendirebilirsiniz yada web sitenizin ilgili sayfasının içerisindeki alaka düzeyinin baz alınarak site içi linklemenin yapıldığı diğer sayfanın içeriğinden yada title yazısını yorum kısmında paylaşarak hiyerarşi bir yapı oluşturabilirsiniz. Hem kullanıcıyı, hemde botları yönlendirmiş olursunuz.
Koleksiyonunuzu yayına aldıktan sonra düzenleyebilir, silebilir ve koleksiyonunuzu kimlerin takip ettiğini görebilirsiniz. Koleksiyonlar yalnızca tek bir kullanıcı sahibi tarafından oluşturulur ve sadece kendisi yayın paylaşabilir.
Google Plus Koleksiyonlarının Faydaları Nelerdir?
Google Plus Koleksiyonları ile farklı sektörlerdeki kategorize edilmiş başlıkları takip edebilir, kendi koleksiyonlarınızı oluşturarak içerisinde paylaşım yaparak kullanıcılara içerik pazarlaması yapabilir, ürün veya hizmetlerinizi tanıtabilir, anketler oluşturarak etkileşimde bulunabilir, sizin koleksiyonlarınızı takip eden kişiler yayınlarınızı daha çok kolay görür, web sitenizin linkini ekleyerek site trafiğinizi yani ziyaretçi sayınızı arttırabilir ve paylaşımlarınızın Google tarafından index almasını sağlayarak arama sonuçlarında görünür olabilirsiniz.
- Sosyal Medya ve İnternet Kullanımının Olumlu Etkileri - 12 Nisan 2018
- Sosyal Medya ve İnternet Kullanımının Olumsuz Etkileri - 3 Nisan 2018
- Sosyal Medya Planlaması Nasıl Yapılır? Örnek Sosyal Medya Planı - 19 Mart 2018
- Google Groups Nedir? Nasıl Oluşturulur ve Avantajları Nelerdir? - 17 Mart 2018
- Google Plus Koleksiyonlar’ı İle Aramalarda Üste Çıkın ve İndex Alın - 17 Mart 2018
- Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir ve Ne İş Yapar? - 26 Şubat 2018
- 2018 Sosyal Medya Ölçüleri ve Paylaşım Boyutları – Infografik Tablosu - 19 Şubat 2018
- Instagram’da Alışveriş ve Ürün Etiketleme Özelliği Başlıyor! - 14 Şubat 2018
- Instagram Takipçi Arttırma Yöntemleri! - 15 Haziran 2017
- 18 Adımda Instagram Takipçi Arttırma - 10 Haziran 2017