
Google kullanıcılarına en faydalı olanı sunmak için belirli aralıklarla internet kalitesini artırıyor. Bunu da bildiğiniz üzere algoritmaları aracılığıyla yapıyor. Phantom olarak bilinen kalite güncellemesinin en yeni versiyonu ise yakın tarihte devreye girdi. Temelinde içerik kalitesi ve kullanıcı deneyimi yer alan Phantom algoritmasında yapılan yeniliğin yine bu iki öğeyi desteklemeye yönelik olduğu görülüyor. Kullanıcının sitedeki hareketlerini inceleyerek sayfa kalitesini ölçen bu güncelleme Türkiye’ye henüz ulaşmamış durumda.
Phantom 4’te Her Şey İçerikte!
Phantom 4 Türkiye’ye henüz ulaşmadı dedik ancak önlemini almakta fayda olduğunu da belirtelim. Şimdiden sitelerinizi Phantom kriterlerine göre düzenlerseniz kazançlı çıkan siz olursunuz.
İlk olarak güncellemede her şey içerikle ilgili ve web sitenizi başarılı yapacak olan da kaliteli içerikleriniz olacak. Güncellemede ayrıca kolay gezinebilir ve kullanıcı deneyimini artıran siteler, altyapısı güçlü siteler daha avantajlı. Bunların dışında:
- Reklam ve İçerik Yerleşimi
Çok sayıda reklam içeren sayfalar Phantom gözünde değersiz olarak adledilecek. Çok fazla reklamın kullanıcı deneyimini düşürdüğü bilindiği için bu hataya düşen siteler gerilerde yer alacak. Dijital reklamcılığın yaygınlaştığı günümüzde bu durum elbette markaları zorlayacak ancak içerikle reklamlar birbirine uyumsuz bir yerleşime sahipse ve sayfada reklamlar daha çok yer kaplıyorsa Google, kullanıcının bu web sitesinden fayda sağlayamadığı görüşüne kapılarak siteyi cezalandırma yoluna gidecek. Siz, siz olun reklamlarınızın sayısını içerikle oranlayın!
- Alakasız Anahtar Kelime Kullanımı
Phantom Algoritma güncellemesi kapsamında kullanıcı sorgusuyla eşleşmeyen anahtar kelime kullanımı da eksi puan alacak. Eskiden arama motorları anahtar kelime eşleşme prensibiyle çalıştığından bir sayfada ilgili ilgisiz yüzlerce anahtar kelimenin olmasını sıkıntı etmiyor ve olumlu değerlendiriyordu. SEO kavramıyla birlikte bu durum rafa kalktı ve hatta 10 kusurlu hareketten biri olarak görüldü. Artık çok az web site alakasız kelimelerle sizi kendi sitesine çekse de Google bu durumun üstünde hala dikkatle duyuyor. Öyle ki Phantom güncellemesi aradığınız kelimeden alakasız sonuçlar içeren sayfaları kara listesine alıyor.
- Tasarım ve Görsellik
Phantom güncellemesinin kullanıcı deneyimini önemsediğini belirttik. Bu deneyime tasarım ve görsellik öğeleri de dahil. Phantom web sitenizi tasarlarken projeye kullanıcı gözünden bakmanızı istiyor. Yani basit navigasyonu olan, menüleri sade, iletişim sayfaları bilgi verici ve içerikleri faydalı siteleri tasarlamanızı istiyorlar. Görsel deneyimi yüksek ve tasarım öğelerinde hız ve orantı arıyorlar.
Phantom 4 algoritma güncellemesi de sitelerinizin ne kadar düzgün tasarlandığına, fotoğraflarınızın kalitesine, görsel öğelerinizin nasıl düzenlendiğine dikkat ediyor. Kullanıcıya her zaman zengin görsellik sunmanızı istiyor.
- Çok Sayıda 404 Sayfası
Ne kadar çok 404 sayfanız varsa web siteniz arama motorlarında o kadar çok zor görünür olacaktır. Yani hedef kelimelerinizde sıralamalarda gerilerde yer almanız ve organik trafiğinizi kaybetmeniz muhtemeldir. Bu trafik aynı zamanda linklerinizi de kaybetmenize neden olacaktır. Başka bir siteden verilmiş bir linke tıkladığınızda 404 sayfasıyla karşılaşan kullanıcıların çoğunluğu o sayfayı kapatacak ve farklı kaynaklara yönelecektir.



Nasıl Önlem Alırsınız?
Phantom güncellemesinden olumsuz etkilenmemek için özellikle dikkat etmeniz gerekenler:
- Kullanıcılarınızın hareketlerini yakından takip edin. Analytics kullanarak kullanıcının hangi sayfalarda problem yaşadığını ve neyi sevmediğini öğrenin, gerekli düzenlemeleri yapın.
- Web sitenizdeki 404 sayfalarını ayıklayın ve hataları düzeltin. Ulaşılamayan linkler ve içerikler kullanıcı deneyiminin kalitesini düşürür.
- Sitedeki reklam sayısı ile içerikler arasında denge kurun. Phantom güncellemesi içerik kalitesini önemsediği için gereksiz reklamlardansa faydalı içerik kullanmak daha mantıklı olacaktır.
Phantom 4 güncellemesi zamanla etkisini göstereceği için vaktiniz varken web sitenizin görünüşünden çok içeriğini iyileştirin. Kullanıcıya yarar sağlayan yazılar, hızlı yüklenen sayfalar, mobil uyumluluk ve alakalı görsellerle bu güncellemenin etkilerinden avantajlı çıkan taraf siz olursunuz.