
E-ticaret tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan, kullanıcılarına kolaylık ve çeşit bolluğu kazandıran bir alışveriş sistemidir. E-ticaret ile birlikte hayatımıza giren meslek dalları da bir o kadar değişmiş ve günümüze uygun olarak şekillenmiştir. Türkiye’de bulunan 50 milyon internet kullanıcısının %45’i e-ticareti aktif olarak kullanmakta. Aynı durumun ABD’de %82, İngiltere’de %88, Almanya’da %85, Fransa’da %84, Güney Kore’de %85 ve Norveç’te %95 olduğunu göz önünde bulundurursak Türkiye e-ticaret pazarının da önümüzdeki 10 yıl içinde aynı oranda artış yapacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Peki hayatımızın içinde bu denli var olan bir sistemin yöneticisiyseniz ve e-ticaret ile nasıl satış yaparım veya e-ticaret satışlarımı nasıl arttırırım sorusunun cevaplarını arıyorsanız, gelin hep beraber adım adım e-ticaret satış arttırma başlıklarına bir göz atalım.
Site içi Optimizasyon Ayarları
E-ticaret kullanıcıları internet ortamında var olan dükkanınızı (internet sitenizi) ilk intiba ile değerlendirir. Bu ilk intiba sürecinde internet siteniz güvenilir, kolay erişilebilir ve tam kullanıcı deneyimine sahip olmalıdır. Nasıl bir mağaza dizayn ederken müşterilerinizin hem aradığına kolay ulaşması, hem de mağazanızın güzel görünmesi için kendinize özgü bir yerleşim planı seçiyorsanız, aynı uygulamayı internet siteniz için de yapmalısınız. Pozitif yanları olduğu kadar e-ticaret sektörünün bir diğer negatif yanı da sizden başka binlerce seçeneğin bir tık uzakta olması. Bu sebeple internet mağazanız aynı anda güven vermeli, güzel görünmeli ve kolay ulaşılabilir olmalı.
Kategori Seçimleri
Siz sabit bir sayfa oluştursanız dahi zaman geçtikte trendler de kendini yeniliyor. Bir butik e-ticaret sayfanızın var olduğunu düşünürsek geçen sene moda olan pantolonlar kategorisindeki “yırtıklı pantolon” seçeneği bir diğer sene moda ve trendler takip edilerek yerini o dönemin modası olan (örn; bol kesim pantolon) bol kesim pantolona bırakmalıdır. Bu güncellemeler ile müşterilerinizin aradığı modaya uygun kıyafetler elinin altında olmuş olur. Kategoriler bir nevi sizin vitrininizdir.
Çeşit Çokluğu ve Öneriler
Bir markete girdiğiniz zaman yalnızca süt alacaksanız dahi, o markette yalnızca süt satılıyor olması hem yetersizlik duygusunu ortaya çıkartacak, hem de algısal olarak kalitesiz bir ortamda var olduğunuzu düşündürecektir. İnternet sitenizde bu örnekten yola çıkarak adet sayısı az olsa bile çeşit bolluğu politikasını uygulamasınız. Böylece hem firmanız daha kaliteli görünecek, hem de müşterilerinizin aradığını bulamasa bile başka bir seçeneği değerlendirebilme olasılığını arttıracaktır. Bir diğer husus ise önerilen ürünler. Müşterinin aldığı örn; pantolona uygun gömleği sergilemeniz müşterileriniz de satın alma duygusunu tetikleyecektir.
Görsel Tasarımlar
E-ticaretin en önemli noktası görsel seçimleridir. Müşteriye sunacağınız görsel ile müşteriye ulaşan ürün yasalara göre aynı olmak zorundadır. Fakat en basit haliyle bir tablo satıcısının yalnızca tablonun fotoğrafını sergilemesi yerine, o tablonun şık ve modern dizayn edilmiş bir oturma odasında asılı halini sergilemesi müşteride güzellik duygusunu tetikleyecek ve sahip olma isteğini arttıracaktır. Uygun ışık seçimi, doğru yer ve mekan tercihi ile beraber ürünün doğru açıdan çekilmesi gerekmektedir.
Ürün Açıklamaları
E-ticaret müşterileri ürünü eline alıp deneyimleyemediği için ürün açıklamaları e-ticaret sektörünün yine en önemli uygulamalarından biridir. Binlerce ürünü olan e-ticaret firmalarının bir çoğu ürünlerine açıklama girmez ve bu da %60 lık satış kaybına sebep olur. Müşteriye ürünün teknik bilgilerini, yaşattığı hissiyatı ve o ürüne neden sahip olması gerektiğini açıklayıcı bir şekilde yazmak gerekir.
Reklam ve Tanıtım
İnternet sitenizde satışa sunduğunuz ürünlerin dijital ortamda tanıtılması ve potansiyel müşterilerinize ulaşması için reklam ve tanıtım yapmanız gerekmektedir. Yeniden pazarlama, arama motoru reklamları, görsel reklamlar ile birlikte sosyal medya reklamları kullanılarak firmanızın ve popüler ürününüzün tanıtımını yapabilir ve potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ile internette kendinize kalıcı bir yer belirleyebilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz. Bu hizmeti almak için tüm bunları bilen ve uzun yıllar SEO hizmeti ile bir çok başarıya imza atmış bir firma ile çalışabilir veya SEO eğitimi alarak kendi internet sitenizin SEO ayarlamalarını yapabilirsiniz.
Geri Dönüşler ve Müşteri Memnuniyeti
Yalnızca satış yapmak ile bitmiyor. Büyüme ve yeniden pazarlama için müşterilerinize üründen memnun kalıp kalmadıklarını sormalı, müşterilerinize özel günlerde tebrik ve kutlama mesajları atmalısınız. Akılda kalıcılık yarattığınız takdirde aynı müşterinin bir ihtiyacı olduğu zaman akla ilk gelen isim olacak, veya bir arkadaşı aynı türde bir ürüne sahip olmak istediği zaman önereceği ilk isim siz olacaksınız.