
CDN kelimesi İngilizce Content Delivery Network’ün kısaltılmasından oluşan Türkçe karşılığı da İçerik Dağıtım Ağı olan bir kavramdır. Bir web sitesinin sahip olduğu statik içeriklerin (sürekli değişmeyen ve genellikle veri tabanına bağlantısı olmayan içerikler) siteyi ziyaret eden kullanıcılara en yakın CDN sunucusundan verilerek web sitesinin daha hızlı açılmasını sağlayan, her geçen gün popülaritesi artan ve web tasarımcılar tarafından çok sık kullanılmaya başlayan bir yöntemdir.
Örneğin Amerika merkezli bir hosting firmasından çok uygun fiyata hosting hizmeti aldığınızı düşünelim. Bu hosting firmasının sunucuları da Los Angeles şehrinde olsun. İstanbul’dan web sitenize bir ziyaretçi geldiğinde verilerin Amerika’dan gelmesini bekleyecektir ve doğal olarak da web siteniz geç açılacaktır. Hosting firmasının sunucuları İstanbul’da olsaydı web sitemiz çok daha hızlı açılmış olacaktı.
CDN özellikle uluslararası hizmet veren firmalar açısından çok önemli bir konudur. CDN kullanımı sayesinde dünyanın her yerinden sitenizi ziyaret eden kullanıcılara çok hızlı açılan bir web sitesi deneyimi yaşatmış olursunuz.
CDN Nasıl Çalışır?
CDN çalışma mantığını kısaca açıklamaya çalışalım. CDN’ler POPs sunuculardan oluşur ve dünyanın her yerine dağılır. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara en yakın sunucudan sayfa içi veriler gönderilir. Dolayısıyla da web sitesi çok hızlı bir şekilde açılır.
CDN Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
- Web sitenizin sayfalarının yüklenme hızı artar.
- Görsellerin sıkıştırılması nedeniyle görsel transferi oldukça hızlı gerçekleşir.
- Web sitenizde oluşacak ani trafik artışında, sitenizin performansı minimum etkilenir.
- Sayfanızın hızlı yüklenmesinden dolayı müşterilerinize daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve performans sunmuş olursunuz.
CDN Kullanımın SEO Çalışmalarına Katkısı Nedir?
Google’ın bilinen 200’e yakın kriteri mevcuttur. Şuanda da en önemli kriterler arasında site açılış hızı bulunmaktadır. Google kullanıcı deneyimine çok önem vermektedir. Web sitemiz ne kadar çabuk açılırsa kullanıcı deneyimine katkısı da o kadar çok olacaktır. Bu durum da sitemizin Google arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkmasını sağlayacaktır.
- CDN Nedir ve Nasıl Kullanılır? SEO Çalışmalarına Katkıları Nelerdir? - 12 Nisan 2018
- Google AMP Nedir ve Nasıl Kullanılır? SEO Çalışmalarına Katkısı Nedir? - 3 Nisan 2018
- Web Site Hız Optimizasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır? - 28 Mart 2018
- HTTPS İle Site Güvenliği ve SEO İle Olan İlişkisi - 19 Mart 2018
- AdWords Kalite Puanı Nedir? Kalite Puanını Etkileyen Faktörler Nelerdir? - 17 Mart 2018
- Yeniden Pazarlama (Remarketing) Nedir? - 26 Şubat 2018
- Facebook Hareketli Kelimeler Nedir ve Ne İşe Yarar? - 19 Şubat 2018
- Google Maccabees Algoritma Güncellemesi Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler - 12 Şubat 2018
- SEO’nun Yatırım Getirisi ROI Nedir ve Nasıl Hesaplanır? - 19 Haziran 2017